Search
 • Branka Barović

ASERTIVNOST ili kako se zauzeti za sebe na kvalitetan način

Updated: Jul 31, 2020Učimo slušajući druge koji nas podučavaju, obično ljude koji sudjeluju direktno u procesu našeg odgoja. A istovremeno, najviše učimo oponašajući ljude iz naše najbliže okoline. Ponekad tako dobivamo dvostruke poruke, koje mogu biti i zbunjujuće. Roditelji i odgajatelji nam često govore što mi trebamo raditi, kako se ponašati, a oni sami se često ponašaju na potpuno drugačije načine. A djeca najviše uče promatrajući o oponašajući ono što vide, tj. kako to drugi ljudi rade.

Ako odrastamo u sredini gdje je agresivnost jednog ili više članova uže ili šire obitelji dominantan oblik ponašanja, oponašanjem ćemo preuzeti dio takvog ponašanja, na dubljem, nesvjesnom nivou i u nekim životnim situacijama postoji velika vjerovatnost da ćemo se i mi ponašati na sličan način.

Ako se netko od članova obitelji ponašao pasivno, povlačeći se pred agresivnim ispadima drugih, možda ćemo, želeći se poistovjetiti sa tom osobom, i mi preuzeti dio takvog oblika ponašanja, da ne bi izazivali osobe oko nas i poticali njihove agresivne reakcije.

Smatra se da se agresivno i pasivno ponašanje uči odrastanjem u određenoj sredini, i vrlo često postaje automatski način ponašanja u našim životima. Do trenutka kad svjesno shvatimo da imamo mogućnost mijenjati naše ponašanje. Poticaj na promjenu, motivacija i želja za promjenom vlastitog ponašanja treba postojati i zahtijeva učenje nekih novih načina ponašanja.


Karakteristike agresivnog ponašanja su vrlo često:

 • vikanje na druge prisutne osobe,

 • zahtijevanje nekih usluga preko reda,

 • davanje važnosti sebi pri tome omalovažavajući i ponižavajući ostale,

 • vjerovanje osobe da je ona u pravu, a drugi nisu,

 • prijetnja ukoliko se ne udovolji zahtjevu osobe

 • u prometu to može biti oduzimanje prednosti, nervozno trubljenje, vikanje ...

 • i puno drugih situacija kojima često svjedočimo u svakodnevnom životu.


Karakteristike pasivnog ponašanja su često:

 • suzdržavanje od komentara,

 • povlačenje pred agresivnim osobama,

 • osjećaj manje vrijednosti, sposobnosti, privlačnosti,

 • ovisnost o mišljenju drugih,

 • nezauzimanje za sebe pred autoritetima i sl..

Primjerenije ponašanje od gore navedenih i vrlo često prepoznatljivih ponašanja u našoj okolini predstavlja asertivno ponašanje.


Asertivnost, kao pojam, dolazi od engleske riječi „to assert“ što znači zauzeti se, za sebe ili za druge.


Kao oblik ponašanja, asertivno ponašanje podrazumijeva:

· sposobnost na primjeren način nešto zatražiti od drugih,

· smireno izražavanje emocija, i objašnjenje određenih postupaka ili zahtjeva,

· poštivanje drugih i sebe (vrijednosti, sposobnosti, znanja i vještina pojedinaca),

· kad je to potrebno, sposobnost reći „ne“ nekom neprimjerenom zahtjevu...


Važno je naglasiti da se asertivno ponašanje uči . Ujedno predstavlja važan preduvjet za bolje snalaženje u svakodnevnim situacijama, za bolju komunikaciju sa kolegama na poslu, nadređenima, s partnerima, djecom, za lakše napredovanje u poslu, u rješavnaju konfliktnih situacija s klijentima...


Postoje jednostavne asertivne tehnike koje se uče, na radionicama i seminarima, gdje se, kroz vježbe i primjenu u praktičnim životnim situacijama pomaže osobama u rješavanju brojnih situacija na primjereniji način. Ton i jačina glasa, intonacija, neverbalni signali koje šaljete izrazima lica, položajem tijela, gestikulacijom ruku igraju važnu ulogu u načinu prenošenja poruke drugim osobama. Ukoliko svi ti elementi nisu usklađeni može se dogoditi da se vaša poruka ne prenese na najbolji način, a ponekad i krivo protumači...


Samo vi možete promijeniti vaše ponašanje, postati sigurniji u sebe, odnositi se prema životnim situacijama i izazovima na pozitivniji način, naučiti na koji način bolje upravljati sobom, stresom, bolje komunicirati, tražiti i lakše dobiti ono što želite.


Pridružite se nekoj od naših interaktivnih radionica na temu asertivnosti, koje se održavaju u ugodnom okruženju, vrlo su interaktivne i podržavajuće, i naučite neke nove načine koji će vam olakšati komunikaciju.

16 views0 comments

Recent Posts

See All